Tavalyi év nagyon döcögősre sikerült az oroszoknak és hiába volt az Eurocup egyik legerősebb kerete az övék nem jöttek az eredmények. Ami nem a játékos minőségben keresendő hanem inkább abban, hogy mint csapat nem tudtak működni.

Nyilván látták ezt fentről is és egyből elkezdődött a csapat újra építése. Elengedtek több kulcs játékost mint Errick McCollum, Raymar Morgan, Alex Tyus, Jordan Theodore, Haukur Palsson, Elgin Cook, hogy csak a legnagyobbakat említsem. Ha megnézzük a névsort talán értető, hogy ettől a kerettől sokkal magabiztosabb és eredményesebb idényt vártak. Ehhez képest bár a csoportjukat megnyerve jutottak tovább de belefutottak jó pár meglepő zakóba mint például sikerült kikapni a csoport utolsó Cedevita-tól, otthon nem bírtak az utolsó előtti Nanterre és az éppen hogy csak továbbjutó spanyol Badalona is 17 ponttal múlta őket felül.

A top 16 aztán ismét izgulósra sikerült és bár ha nem szakad meg a sorozat tovább mehettek volna a legjobb 8 közé de csak pont egyenlőséggel és a Rytas elleni jobb eredményének köszönhetően. Itt is sikerült pár nagy zakót leakasztani a fogasról mert a Monaco 25 ponttal a török Galatasaray pedig 14 ponttal dobott többet a végén. Szóval persze jól néz ki, hogy bent lettek volna a legjobb 8-ban de ezzel a csapattal ez szinte a minimum elvárás és sokkal de sokkal magabiztosabban kellett volna ezt elő adni. Ennek kiküszöbölésére igazoltak és remélhetőleg nem arról fog szólni a stratégia, hogy verjük meg egy az egyben a védőt és próbáljuk betuszkolni a labdát a gyűrűbe. Mert akkor sok jóra megint nem lehet számítani.

Center posztra érkezett a jó szezont futó Jordan Morgan 12,5 pont és 7,4 lepattanót tett a közösbe a Pinar-nál. Melléje a palánk alá érkezett a Birindisivel remekelő John Brown III 11,8 pont és 6,1 pattanóval. Szóval eddig amint látjuk nem piskóta és még csak a festékben vagyunk. Lássuk kik lesznek felelősök a hárompontosokért. John Holland a Hapoel Jeruzsálemből teszi át a székhelyét 10,4 pont és 39,6% a 3 pontos vonal mögül. Pavel Antipov 8,5 pont 41,3% a 3 pontos mögül és a veterán Jamar Smith is hosszabbított a maga 15,6 pont és 45,5%-os 3 pontos mutatójával. A karmester Nate Wolters lesz aki az Euroligában edződött a Zalgiris majd a Macabi Tel Aviv-nál. Alakul alakul de még fokozható ha eddig kevésnek tartanánk.

Azért, hogy biztos legyen esélyük nyerni az eddigi “szerény” keretet megtámogatják Isaiah Canaan-nel. De ki is Isaiah Canaan? Az amerikai 7 évet húzott le az NBA-ben ahol olyan csapatokban szerepelt mint a Philadelphia, Houston, Milwaukee, Chicago, Phoenix és a legjobb idényében a Phili-nél 77 mérkőzésen 11 pontot átlagolt 25,6 percet eltöltve a pályán. Tavalyi szezont a Stockton Kings-nél töltötte ahol 21,4 pont 5,4 assist és 41%-os 3 pontos mutatóval végzett.

Isaiah Canaan

Nagyon kíváncsi leszek, hogy mennyire tud majd dominálni ez a csapat mert ha csak a keretet nézzük az egyik legnagyobb esélyese lehet az Eurocup-nak. De ahhoz idén csapatként is fejlődniük kell mert ha nem tanulnak a tavalyi szezonból akkor megint érhetik nagy meglepetések őket. Izgalmas, látványos és pörgős kosárlabdára számítok tőluk.