Már nagyjából letisztázódott, hogy ki milyen játékosokkal erősít és ennek alapján kialakult egy erősorrend. Persze azért még vannak kérdőjelek amik alaposan felül írhatják a rangsort de ez a lista úgyis időről időre frissülni fog.

1. Anadolu Efes Istambul

Mint már korábban írtam róla a török gárda a tavalyi befejezetlen idényt a sorozat élén zárta és nagy esélye volt a végső győzelemre is. Idén egyedüliként nem igazoltak senkit és minden fontos játékost megtartottak. Ott ahol évről évre keretek cserélődnek ki a stabilitás és állandóság nagy előny. Ez a társaság már bizonyított. Jelenleg őket látom a legerősebbnek.

2. CSKA Moskva

Nagy változás nem törtét a csapatban. Ami viszont igen a nagyon pozitív irányba lökte meg a Red Army szekerét. Európa legerősebb ikertornyát rakták össze Milutinov és Shengelia személyében. Az eddig is bivaly erős oroszok ezzel a lépéssel hatalmas lépést tettek a döntő elérése felé.

3. Barcelona

Az első három csapat között nagyon kicsi a különbség de mégis ki kell osztani a rangsorokat. Amiért a Barcelona a harmadik helyen van annak oka pedig az, hogy hiába van minden poszton világklasszis és a kispad is tele tűzdelve sztárokkal a győzelem eddig nem akart összejönni. Valamiért elmaradtak az eredmények. De most új szelek fújnak érkezett vezető edzőnek Sarunas Jasikevicius és a karmesteri pálcát Nick Calathes kapta. Nagy a teher és az elvárás. A kérdés, hogy elbírja-e ezt a nyomást a csapat.

4. Real Madrid

A Real szintén akivel csak lehetett azzal hosszabbított és leigazolt két fiatal spanyol tehetséget Abalde és Alocen-t. Valamint a hírek szerint versenyben vannak a Macabi-val Ante Zizic leigazolására. A keret nem túl fiatal tele van sok csatát megjárt veteránokkal akiknek talán ez az utolsó idényük így együtt. Bár a spanyol bajnokság nem sikerült túl jól de kétségem sincs afelől, hogy 20-21-es idényre összekapják magukat. Ha elkerülik a sérülések akkor a rájátszás nem lehet próbléma.

5. Olimpia Milano

Nagyon összevásárolták ezt a csapatot. Messina vezetőedzőnek minden adott, hogy célba érjen. Amiért “csak” az ötödikek az az, hogy még egy tét mérkőzést se játszottak le ebben a felállásban és idő lesz mire mindenki megtalálja a helyét. Ha ez sikerül akkor az élmezőnyben kell majd keresni a klub nevét.

6. Maccabi Tel Aviv

Az izraeli gárda ellentétben a többi csapattal még csak most kezdi el a piacon való részvételt ugyanis eddig a bajnokságra koncentráltak amit sikeresen meg is nyertek. Ante Zizic leigazolása nagy erősítés lenne de ismerve a vezetőséget és a költségvetést nem hiszem, hogy ha nem sikerül megszerezni akkor nagy bajba kerülnének ugyanis jó pár nagy igazolást várok még a nyáron tőlük. Nagyon kemény védekezés jellemezte tavaly a csapatot és a fantasztikus hazai közönség előtt nagyon nehéz lesz elkapni őket.

7. Valencia

Eljött a spanyolok éve. Idén nagyon sokat javult a keret és olyan meghatározó játékosok érkeztek akikkel végre szintet tudnak lépni és elérni a rájátszást. Minél előbb sikerül beilleszteni az új szerzeményeket annál látványosabb lesz ez a javulás a tavalyihoz képest. Bár ez az Euroliga idény brutális erős, de ezzel a kerettel van keresni való.

8. Khimki Moszkva

Nehéz a 8. még éppen rájátszást érő helyre beírni egy csapatot mert erre a pozícióra több csapatnak is nagy esélye van. Mégis a választásom ismét azért esett erre a csapatra mert talán itt nem történt akkora átalakítás és megmaradt egy erős mag akik már ismerik egymást valamint Jordan Mickey is haza tér egy év Madridi év után szóval neki se lesz ismeretlen a terep. Valamint eddig a Khimki-t nem az erős Center játékról ismertük meg (hanem pl. Shved 3 pontosairól), de most érkezett a palánk alá Greg Monroe a Bayer-től aki hatalmas erősítés lesz lepattanozásban és a festék környéki védekezésben.

9. Fenerbahce

A törökök több sebből is véreznek. Először is elveszítették az edző legendájukat Obradovic-ot. Majd egy valag jó játékostól is kénytelenek voltak elbúcsúzni ( Williams, Kalinic, Lauvergne, Thomas, Datome, Sloukas) és ott lebeg a kard a kezdő centerük Jan Vesely feje felett is akivel még nem tudni, hogy mi lesz. Bár az új vezető edző Kokoskov ebben a helyzetben talán a legjobb döntés volt mégis az érkező játékosok és azok egy csapattá formálása nem lesz egy séta galopp. Idén necces lesz a rájátszás.

10. Olympiacos Piraeus

Újra összeáll a Sloukas, Spanoulis, Pritezis trió, hogy kiegészülve tehetséges fiatalokkal és Euroligában jártas játékosokkal felvegyék a harcot és elérjék a legjobb nyolc pozíció egyikét. Ha sikerül a védelmet olyan szintre hozni ahogy azt a görögöktől megszoktuk és mellé kreatív és pontos támadásokat produkálni akkor ez a gárda még helyet tud cserélni más együttesekkel akik most felettük helyezkednek el.

11. Zenit

Az oroszok pénztárcát nem kímélve erősítették meg a keretet, de ez egy teljesen új csapat és mindent az elejétől kell kezdeni. Nyolc új játékos érkezett, nekik megtalálni a megfelelő játékpercet és dobásmennyiséget nem lesz egyszerű feladat. A lehetőség adott. Talán azokkal a csapatokkal lesz nehezebb nekik ahol már régebb-óta együtt van egy mag és a szoros végjátékoknál ez bizony nagy előny lehet, hiszen erre nekik már meg van, hogy kinek a kezében lehetnek a meccsgyőztes dobások. Érdekes lesz látni mire lesznek képesek

12. Baskonia

A spanyol bajnokra szinte rá se lehet ismerni. Nagyon sokan jöttek és mentek. Távozott a klub ikonja Shengelia de cserébe érkeztek nagyon jó kosarasok. Ha értékelnem kéne a nyári off szezonjukat akkor azt mondanám, hogy kihozták a maximumot és okosan igazoltak a távozók után. A Baskonia egy olyan csapat akit általában nem vesznek számításba amikor a legjobbakról beszélünk mégse lehet őket soha leírni. Így volt ez a bajnokságban is ahol mindenki Real Barca döntőt várt majd nevető harmadikként megérdemelten elhozták a trófeát.

13. Crvena Zvezda

A szerbek tavaly nem voltak tényezők az Euroligában. Volt pár nagy skalpjuk de ezt leszámítva nem igen jöttek az eredmények. Idén ennek köszönhetően sokan érkeztek akik összességében felül múlják a távozókat. Valamint érkezett két fiatal szerb játékos Radanov és Uskokovic. Akik a Jövő két nagy sztárjai lehetnek. Kérdés hogy Sasa Obradovic mennyi lehetőséget biztosít nekik. A szív és a fanatikus szurkolók még a listán akár feljebb is repítheti később a klubot.

14. Asvel Villeurbanne

A franciák jellemzően otthon voltak erősek és idegenben viszonylag súlytalanok voltak. Most se számítok másra, győzelmeik jelentős részét hazai pályán fogják elérni. A csapat előnye és erőssége a jó védekezés lehet amihez meg vannak a megfelelő minőségű védőjátékosok a gond inkább támadásban lehet. Ott kicsit gyengébbnek érzem a többi klubnál a Lyont. Ha minden mérkőzésüket otthon játszanák le akkor feljebb lennének a listán de mivel az 50% idegenben lesz ezért talán jelenleg ez a realitás.

15. Panathinaikos

Nyár elején sokáig még az is kérdéses volt, hogy indulnak az Euroligában. Majd utána bejelentették, hogy Calathes a klub vezére a Barcelonában folytatja. DeShaun Thomas valamint Jimmer Fredette a két pontfelelős Kínába igazol. Nos ennek tükrébe még érkezett Nedovic aki ha egészséges akkor nagyon nagy fogás viszont sajnos elég sérülékeny és ha ezt idén se cáfolja meg akkor még mélyebbre süllyeszti el a görög flottát. Szóval nekem a Panathinaikos a leggázosabb csapat mint vezetés mint játékos állomány szempontjából.

16. Bayern München

A válság talán a német elit csapatokat sújtotta a legjobban. A költségvetés lefaragása miatt értékes játékosok hagyták el a hajót. De szerencsére érkezett Andrea Trinchieri aki a Brose Bamberg után újra Németországban és újra az Euroligában léphet pályára. A szerb Partizannal tavaly nagyon jó szezont tudtak maguk mögött és most az ő feladata ebből a meggyengült Bayern-ből csapatot faragni. Vannak érkező és maradó játékosok akikben van remény egy jó idényre. De mint mondtam ez az idei egy brutálisan erős mezőny, nem lesz egyszerű dolguk.

17. Zalgiris Kaunas

Nehéz leírni ilyen későn a litván klub nevét de sajnos szintén a Korona vírus áldozatai lettek. Sok jó játékos elhagyta a keretet és mellé még a siker edző Jasikevicius is távozott. Az érkezők névsorát elnézve … Hát mit is mondjak. Finoman fogalmazva nem az igazi. Ez ez év az építkezésről fog szólni és talán otthon a katlanban elcsípnek egy pár szép győzelmet, de sokkal többet ennél most ettől a játékos állománytól és az új edzőtől nem látok. Pedig az egyik nagy kedvenceim közé tartoznak és bízom benne, hogy pár év múlva már a top 10-ben írhatom le a nevüket

18. Alba Berlin

A sor végét a német bajnok zárja. Szinte az összes jó játékosuk eligazolt pár kivétellel és az érkezők pedig nem Euroliga szintű játékosok. Tavaly rengeteg pont gyors pörgős támadások jellemezték a csapatot. Nem hiszem, hogy ezt meg fogják tudni ismételni. Bár még van szabad hely a keretben és fognak még igazolni, de ahogy most kinéz sokkal előrébb úgy se lesznek.