Nem könnyű téma, de már kezdenek körvonalazódni a csapatok és a keretek. A legtöbb együttesnél már meg vannak azok az játékosok akikkel a jövőt próbálják építeni és sikerre vinni a klubbot. Ebben a posztban nem csak az érkezőkről és távozókról beszélünk hanem arról is, hogy mennyire sikerült megtartani azokat a játékosokat akik eddig minőségi perceket voltak képesek a pályán tölteni.

10. LDLC ASVEL VILLEURBANNE

A festéket védeni érkezett Moustapha Fall aki 8,1 leppattanót és Kevarrius Hayes aki 7,2 lepattanót és 2,5 blokkot szerzett mérkőzésenként. Allerik Freeman kettes posztra aki Kínából jött ahol 20,1 pontot átlagolt. Az NBA bajnok Norris Cole-t a Monaco-tól. Valamint William Howardot aki az NBA-t és a D ligát is megjárta amerikában. Kétségtelenül tehetségben nem lesz hiány. Ha csapatként tudnak harcolni akkor sokra vihetik.

9. Olympiacos Piraeus

Sokáig nagy csend volt és csak lassanként egyesével érkeztek a nevek. Többek között megérkezett a veterán Charles Jenkins a szerv Crvena Zvezda csapatától. Hassan Martin Buducnostól 11.3 pont átlaggal és Livio Jean Charles a Lyon-tól 10.1 pont. Haza tért Giannoulis Larentzakis  a Murciától és végül a két talán legnagyobb név Aaron Harrison 14,7 pont és Kostas Sloukas a hazai szurkolók kedvence. Tapasztalatból nem lesz hiány. Kérdés lehetne, hogy hogy fogják bírni az idősebb játékosok a terhelést de mivel a bajnokságban csak a másodosztályban indulnak és arra egy másik kerettel neveztek így a nagyoknak csak az Euroligára kell koncentrálni. Meglátjuk mit tudnak kihozni ebből.

8. Baskonia

Mielőtt megnéznénk kik érkeztek itt leszögezném, hogy bár a Baskonia tavalyi gárdához képest gyengült hiszen távozott Shengelia, Eric, Shields, Janning, Garino és Granger is többek között. Vezetés legyen a talpán aki ezeket a kosarasokat pótolni tudja mégis figyelemre méltó amit letettek az asztalra és ezért is foglaltak helyet a listámon. A palánk alá igazolták Tonye Jekiri-t. A külső posztokra pedig Alec Peters, Khadeen Carrington, Rokas Giedraitis, és a kölcsönből visszatérő Arturs Kurucs négyesből is tud majd válogatni Dusko Ivanovic vezetőedző. Pörgős rohanó típusú játékot várok talán a palánk alatt lehetnek gondban.

7. Turk Telekom

Az első nem Euroligás csapat nem más mint a török fővárosi alakulat ahol nagyokat álmodnak és komolyan számolni kell majd velük. Sam Dekker és Tyler Ennis a pontokért és a triplákért lesz felelős a védekezés és lepattanók begyűjtése pedig Micheal Eric feladata lesz. Jó kis csapat lesz ez és most már bárki ellen fel tudják venni a kesztyűt a bajnokok ligájában

6. Gran Canaria

Nagyon sokáig nem is lehetett hallani semmi féle mozgásról a kanárik felől. Aztán elindult a lavina és olyan nagy játékosokat hozott mint Andrew Albicy, Frankie Ferrari, és Della Valle mindegyik játékos képes 10 pont fölötti átlagra és extra mérkőzésekre. Hozzájuk érkezett négyes posztra Jacob Wiley a PAnathinaikos csapatától. Nagy erősítés támadásban védekezésben viszont lesz dolga az edzőnek.

5. Zenit

Abban a szerencsés helyzetbe voltak, hogy nagy pénztárcával nézhettek szét a piacon és ha már ott voltak elhozták Arturas Gudaitis Olimpia Milano-tól, a sérülések miatt gyenge szezont produkáló Kevin Pangost. és az amerikai veterán KC Rivers is csatlakozott aki megosztozik a perceken Alex Polythress honfitársával aki a Galatasaray-ban 12.6 pontot átlagolt. Csere irányítónak hozták a padra a a jó szezont futó Denis Zakharovot 11,6 pont. Végül pedig a pontokban besegít majd Billy Baron Crvena Zvezda 11,9 pont és a szintén veterán Vitaly Fridzon. Itt is az a kérdés egy szezon alatt sikerül-e összekovácsolódni vagy egyénileg próbálják megoldani.

4. Barcelona

Azzal, hogy szinte az összes kulcsjátékosukat megtartották valamint leigazolták Európa egyik legjobb irányítóját Nick Calathes-t csak tovább növelték előnyüket az ellenfelekkel szemben. Ráadásul a padra nem mást mint az egykori Barca legendát az NBA-t is megjárt Sarunas Jasikevicius-t ültették aki ez előtt edzőkét csodát csinált a Zalgiris csapatánál. Még egy nagy ember hiányzik a csapatból Ante Tomic potlására aki a hírek szerint Jock Landale lehet. Aki egyelőre az NBA-re vár, hogy mehessen. Ha nem jön össze neki a Barcelona tárt karokkal várja.

3. Valencia

Bitang erős lesz idén a Valencia és szakítva a hagyományokkal ezúttal több új játékos is érkezett nem csak egy vagy két név. Derrick Williams és Nikola Kalinic a török Fenerbahce együttesétől érkezik. Mind ketten meghatározó játékosok voltak a klubnál bár tény, hogy a szerb idén majdnem végig sérült volt. A spanyol pontkirály Klemen Prepelic végre egy nagy csapatban is szerephez juthat mert hiába volt a Real játékosa igazán sok percet nem adtak neki. Nem utoljára pedig Martin Hermannson is a fedélzetre került. az Alba Berlinből 11.8 pont. Ha idén nem lesznek play off-ban az Euroligában akkor soha.

2. Olimpia Milano

Fogj egy csomó nagy nevet vásárold össze őket majd indítsd el a bajnokságban és az Euroligában. Nagyából évek óta ez történik Milano-ban eddig mindig eredmény nélkül. Idén az eddigi legnagyobb sztárokat hívták a klubba. De, hogy ez eredményben is a legnagyobb lesz-e abban nem vagyok biztos. Papíron mindenesetre brutálisan erősek. Érkezett Kevin Punter, Malcolm Delaney, Kyle Hines, Gigi Datome, Zach Leday, Shavon Shields, Ha nem tudnám akkor ezt hinném ez a tavalyi Euroliga legjobb ötöse plusz a legjobb hatodik játékos. Na de viccet félre téve. Nagyon nagyok az elvárások. Most már az ezüst nem fér bele.

1. CSKA Moszkva

Rövid leszek. Győztes csapaton ne változtass alapon szinte változatlan a csapat mindössze csak Európa legerősebb négyes-ötös párosát alkották meg Shengelia és Milutinov páros személyében. Nagyon kevés csapat van most akire azt mondom, hogy van esélye a Moszkva ellen. Szép munka volt.

Képforrás: cskabasket.com